Украинският финансов министър: $40 млн. е огромна сума за Евровизия
Украинският финансов министър: $40 млн. е огромна сума за Евровизия / БГНЕС

В сайта на президента на Украйна Петро Порошенко беше публикувана петиция, предлагаща страната да се откаже от провеждането на конкурса "Евровизия 2017", предаде ТАСС.

"Украйна трябва честно да се откаже от провеждането на "Евровизия 2017" и да предостави това право на страната, заела второто или третото място на конкурса, се казва в текста на петицията. Да се разчита на кредити от МВФ за провеждането на проявата представлява непрофесионален подход".

Възможно ли да отнемат приза на Джамала от "Евровизия 2016"?

За да може да бъде разгледан документът от президента, той трябва да бъде подписан най-малко от 25 хиляди души в продължение на не повече от три месеца.

На 18 май министърът на финансите Александър Данилюк обеща "трезво да оцени" разходите по провеждането на конкурса в Украйна. При това министърът напомни за предоставянето на това право на друга страна.

Джамала сама признала, че песента й е политическа провокация

"Заради спецификата на своята работа, аз съм длъжен да мисля за бюджета, изтъкна Данилюк. Аз призовавам трезво да се оценят възможностите и ползите от провеждането на "Евровизия 2017", като проектът трябва да бъде финансово обоснован. 40 милиона долара, това е огромна сума", отбеляза Данилюк.

От своя страна вицепремиерът на Украйна Павел Розенко заяви, че конкурсът ще се проведе в Украйна и въпросът за преотстъпване на правото за неговото провеждане дори не се е обсъждал.

Източник: БТА