Украинският парламент одобри отстраняването на министъра на отбраната Олексий Резников и освобождаването на Рустем Умеров като председател на основната агенция за приватизация. С това законодателите проправиха пътя за назначаването на Умеров на мястото на Резников, предаде Ройтерс.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски заяви, че освобождава от поста Ренизков, а вчера самият министър подаде оставка. Зеленски предложи за нов министър Рустем Умеров, кримски татарин и бивш депутат, оглавяващ в момента Фонда за управление на държавната собственост.

Да да бъде направена кадровата промяна, Зеленски се нуждае от одобрението на парламента за освобождаването на двамата от досегашната им длъжност.

Радата днес направи първата стъпка в тази посока в отделни гласувания и се очаква с още един вот утре да утвърди назначението на Умереов.
Смяната на министъра представлява най-голямата кадрова промяна в управлението на отбранителния сектор за 18-те месеца от началото на руската инвазия. Резников беше начело на усилията на Киев да лобира за западна военна помощ, но отстраняването му от длъжност след неколкомесечни корупционни скандали във ведомството му не се очаква да се отразят съществено на военните операции на фронта, отбелязва Ройтерс.

Министерството на отбраната потвърди новината, че парламентът е гласувал освобождаването на Резников, и му благодари за работата, изброявайки част от западните оръжия, които Украйна е успяла да получи от началото на пълномащабната руска инвазия.

"Той беше на поста 22 месеца и направи и невъзможното да осигури мащабни оръжейни доставки за украинската армия от свободния свят", посочи ведомството в социалната мрежа "Екс".

Министерството добави, че изтребителите Ф-16, които Киев все още не е получил, "ще направят победата на Украйна неизбежна".

Резултатът от гласуването за освобождаване на Умеров от досегашната му длъжност беше потвърден от няколко депутати, участвали в пленарното заседание.

Умеров е 41-годишен кримски татарин и бивш народен представител, който от 2020 г. е част от правителствена работна група, чиято задача е да изготви стратегия за прекратяване на окупацията на Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Зеленски смени министъра на отбраната на Украйна (ВИДЕО)

В неделя украинският президент Володимир Зеленски заяви, че освобождава от поста Ренизков, а вчера самият министър подаде оставка.
 
Владимир Сахатчиев/БТА