Виктор Бут
Виктор Бут / Guliver/Getty Images
Присъдата на руския бизнесмен Виктор Бут, осъден в САЩ за трафик на оръжия, е била увеличена с над 40 дни, защото произвеждал алкохол в затворническата си килия. Това съобщи адвокатът му Алексей Тарасов в интервю за вестник "Известия", предаде РИА Новости.

25 години затвор за Търговеца на смърт Виктор Бут

Бут излежава в САЩ 25-годишна присъда, след като преговарял за продажба на оръжия с хора, за които мислел, че са колумбийски бунтовници. Те обаче се оказали информатори на американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА). Бут е осъден за заговор за убийството на американски граждани, планирана доставка на ракети "земя-въздух" и подпомагане на терористична организация, каквато е според САЩ групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Адвокатът му обяснява, че става дума за популярно в САЩ питие, получавано от т. нар. чаена гъба. Употребявали го и надзиратели, и затворници. Бут също отглеждал в килията такова растение, за да си лекува стомаха.
Внезапно обаче "в килията нахлули инспектори с някакъв чудат уред" и обвинили руснака, че произвежда алкохол. "Дори да е имало алкохол там, става дума за стотни или даже хилядни части от промила", твърди юристът. Довереникът му обаче бил "лишен от някои привилегии, заслужени с добро поведение", а присъдата му - увеличена с над 40 дни.
По-рано се разбра, че срещу Виктор Бут е образувано дисциплинарно производство, защото по време на интервю за руски медии общувал с журналист от Русия, който не бил включен в разрешителния списък.

Според "Известия" затворникът може да бъде наказан за това с "връщане в изолатора" или ново увеличаване на присъдата, по думите на адвоката му - с 54 дни. Освен това може да му забранят за една година обажданията по телефона и покупките от затворническата лавка.
БТА