Прокуратурата в САЩ обвини Виктор Бут в планиране на убийство на американски пилоти
Прокуратурата в САЩ обвини Виктор Бут в планиране на убийство на американски пилоти / снимка: БГНЕС, архив

Прокуратурата в САЩ повдигна официално обвинения срещу Виктор Бут в планиране на убийството на американски пилоти, които помагали на колумбийското правителство в борбата му срещу лявата партизанска групировка "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК), предаде ДПА.

В Ню Йорк във вторник започна процесът срещу бившия офицер от съветските военновъздушни сили, заподозрян, че е оглавявал най-голямата частна мрежа за трафик на оръжие в света. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 25 години до доживотен затвор.

Обвиненията срещу Виктор Бут в съда в Долен Манхатън бяха предявени от прокурор Брендан Макгуайър. Представяйки случая пред 12-те съдебни заседатели, той каза, че 44-годишният Бут се е съгласил през 2008 г. да продаде на американски агенти под прикритие, представили се за представители на ФАРК, стотици ракети земя-въздух, хиляди автомати Калашников, пет тона военни експлозиви и милиони бройки муниции, предава БТА. Подсъдимият пледира невинен. Очаква се процесът да продължи четири седмици

Виктор Бут бе задържан през март 2008 г. в Тайланд при операция на американската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА) и екстрадиран в Съединените щати през ноември миналата година. Русия положи големи усилия да предотврати екстрадицията, като я определи като политически мотивирана.

Наричан "Търговеца на смърт", Виктор Бут е смятан от някои за бивш служител на съветското военно разузнаване, Той е заподозрян, че след края на Студената война използвал флот от транспортни самолети, за да доставя оръжия в Африка, Южна Америка и Близкия изток. Бут е използвал поне седем псевдонима и говори най-малко шест езика.