Бизнесмен наказан за трафик на оръжие
Бизнесмен наказан за трафик на оръжие / netinfo

Американският президент Джордж Буш реши да замрази активите на политически дейци и бизнесмени, които според Белия дом са замесени в трафик на оръжия за Демократична република Конго, предаде информационният сайт NEWSru.com.

Сред тях е и руският предприемач Виктор Бут, който е обвинен в нелегални доставки на оръжия за редица страни, включително африкански.

През 2002 г. ООН публикува доклад, в който детайлно е описана международна мрежа, занимаваща се с продажба на оръжия за военизирани групировки в Ангола, Конго, Либерия и Сиера Леоне. Като основна фигура в организацията бе посочен бившият руски летец и офицер от КГБ Виктор Бут, който използвал 7 паспорта с различни имена.

В доклада се твърдеше, че Бут е извършил най-малко 38 оръжейни сделки с южноафрикански бунтовници в нарушение на санкциите на ООН, включително с групировката УНИТА в Ангола. Само последната сделка с УНИТА за доставка на военна техника, произведена в български заводи, е била на стойност 15 милиона долара. За тези пари бунтовниците получили средства за противовъздушна отбрана,

122-милиметрови артилерийски оръдия, противотанкови управляеми реактивни снаряди, зенитно-ракетни комплекси и минометни снаряди.

Според ООН Бут търгувал с оръжия, произведени в Украйна, Молдова и България, посочва NEWSru.com. Именно българските специални служби предоставили част от информацията на световната организация. По техни данни Бут е посетил шест оръжейни завода в България, пише сайтът.