/ IStock
Извънредното положение в Република Молдова е удължено до 31 август. Това решение беше одобрено на днешното заседание на Националната комисия за извънредни ситуации за обществено здравеопазване, начело с премиера Йон Кику, съобщава държавна информационна агенция Moldpres.

Франция въвежда задължителни тестове за пътници от 16 страни

Организацията на церемонии като сватби или кръщенета ще продължи да бъде забранена в публични и частни заведения. В същото време в заведенията за обществено хранене се допускат празненствата с участието до 50 души при строго регламентирани условия.

Освен това са разрешени туристически дейности, както и дейности на открито като колоездене, бягане, гребане или риболов с до 10 души в групата. "На възрастните хора над 63 години е забранено да посещават обществени места, освен ако не е крайно необходимо.

Посещаването на детски площадки, спортни игрища, увеселителни паркове или зони за отдих все още не е разрешено. Дейностите на нощните клубове или дискотеки също са спрени, независимо от наименованието и вида на търговската единица", каза премиерът.

От първи август ще може да се провеждат културни събития на открито като театрални представления, концерти и кинопрожекции, разрешени от министерството на образованието и културата. На тях могат да присъстват не повече от 50 зрители. Забранено е провеждането на събития в театри, кина и концертни зали. Те обаче ще бъдат отворени за репетиции на артисти.

Ще бъде разрешено организирането на масови срещи до 50 души при стриктно спазване на обществените здравни стандарти. От 1 август тренировките и спортните състезания на закрито, организирани от националните спортни федерации, ще се възобновят без зрители и със съгласието на министерството на образованието и културата.

Почти като дрегер: Иновационен тест открива коронавирус за 30 секунди

Публични места като гори, паркове, алеи или плажове са разрешени за посещение за групи от не повече от 3-ма души. Поддържането на социална дистанция от един метър остава задължително.

Детски градини, училища, физкултурни салони и университети ще бъдат отворени за приема на ученици или студенти, но образователният процес остава спрян. В Република Молдова до момента са потвърдени 22 105 случая на коронавирус от 135 409 проведени тестове. Под лекарско наблюдение се намират 30 836 души, а 6612 души са на лечение.
БТА