/ iStock/Getty Images
Франция ще изисква тестове за COVID-19 от пристигащи от 16 страни, в които пандемията се разраства, заяви премиерът Жан Кастекс.

Франция очаква втора вълна на COVID-19 от октомври

Франция вече забрани пътуванията до и от тези страни, включително Съединените щати и Бразилия, така че тестовете ще бъдат за „френски граждани, които живеят в тези страни или граждани на тези страни с установено местожителство във Франция“, които ще бъдат единствените, които имат право да влизат, каза Кастекс пред журналисти на парижкото летище „Шарл дьо Гол“.

Пътниците, които са тествани положително, ще трябва да прекарат в изолация 14 дни, за да се предотврати разпространението на вируса. Наред със САЩ и Бразилия, които ежедневно съобщават за десетки хиляди нови случаи, забраните включват Алжир, Бахрейн, Израел, Индия, Южна Африка, Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства, Оман, Панама, Перу, Сърбия , Турция и Мадагаскар.

От понеделник във Франция - маските на закрито задължителни

Мароко, която отчита нарастващи случаи през последните седмици, засега не е в списъка, но може да бъде добавена по-късно, заяви служител в кабинета на премиера.
Коронавирусните тестове ще бъдат валидни във Франция до 1 август, а също така ще бъдат въведени и на френските пристанища,
каза Кастекс.

Той каза още, че макар границата на Франция с Испания да остава отворена засега, въпреки скока в случаите на коронавирус в Каталуния, „силно призовава французите да избягват да ходят там, докато здравната ситуация не се подобри“.

Що се отнася до хората, пътуващи във Франция от Испания, "се водят разговори с испанските и каталунските власти, така че те се опитват да ограничат потока колкото е възможно повече", каза той. 
БГНЕС/АФП