/ iStock/Getty Images
Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания одобри искането на правителството за продължаване на извънредното положение до 26 април заради разпространението на коронавируса, предаде ТАСС. Заседанието се състоя в практически празна зала - над 300 депутати гласуваха дистанционно. След всяко изказване на присъстващите депутати се извършваше дезинфекция на трибуната.

Въвеждането на режима за срок от 15 дни бе одобрено от правителството на 14 март. За продължаването му се изискваше разрешение на Конгреса на депутатите. Днес парламентът го продължи за втори път. Властите в Испания взимат подобна мярка за втори път в историята на странта. Предишния път бе през 2010 г. по време на стачката на авиодиспечерите.

Извънредното положение позволи на властите да ограничат движението на жителите на цялата страна, освен в случой на крайна необходимост. Всички кафенета, барове, ресторанти, учебни заведения, паркове, спортни зали и развлекателни заведения бяха затворени. Продължават да работят магазините за хранителни стоки, аптеките и болниците. За нарушение на рестриктивните мерки може да бъде наложена глоба. По данни на министерството на външните работи от началото на режима са задържани над 3 700 нарушители.