/ Пресцентър Министерски съвет
Президентът на Косово Хашим Тачи удостои българският министър-председател Бойко Борисов с Ордена на независимостта за заслугите му за свободата на страната.

Борисов в Косово
Пресцентър Министерски съвет

Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимост на Косово.

Борисов с призив към лидерите на Балканите: Да проявим разум

„Този орден е за личните Ви заслуги и лична ангажираност в подкрепа на Косово, за заслугите на българския народ за развитието на приятелските отношения между двете страни, за предстоящата среща в София. Знаем, че българите навсякъде ще ни посрещат и навсякъде ще усещаме българския дух“, посочи президентът Тачи.

Борисов в Косово
Пресцентър Министерски съвет

„Приемам го като знак към българския народ, който изстрада войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, демокрация, мир и просперитет на целия регион“, каза в отговор премиерът Бойко Борисов.

Борисов: Балканите имат нужда от мир, за да постигнат просперитет

Той коментира, че за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път. Той обаче подчерта необходимостта от разрешаване на двустранните проблеми, преди да се говори за реално членство в Европейския съюз.

Борисов в Косово
Пресцентър Министерски съвет


„Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да води народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“, каза Борисов.

Той изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО.

62% от българите смятат, че Борисов се справя добре във външната политика

Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател.

Борисов в Косово
Пресцентър Министерски съвет

Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.

Пътят към Европа е единственият път за Косово, заяви президентът Тачи. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.