Училището, чиито възпитаници и равин бяха убити от Мохамед Мера, отвори отново врати
Училището, чиито възпитаници и равин бяха убити от Мохамед Мера, отвори отново врати / снимки: Reuters

Учебните занятия бяха възобновени в еврейското училище в Югозападна Франция, където един равин и три деца бяха убити от терориста Мохамед Мера миналата седмица, предаде ДПА.

Представител на ръководството на училището "Оцар Хатора" в Тулуза потвърдил по телефона пред ДПА, че е възобновена нормалната учебна дейност. "Опитваме се да възстановим спокойствието, доколкото е възможно", казал служителят.

Средното училище "Оцар Хатора" беше сцена на най-сериозния терористичен акт във Франция през последните години, когато роденият в Тулуза Мохамед Мера, с алжирски произход, който беше убит при престрелка с полицията, откри огън срещу деца , готвещи се да влизат в клас. Част от децата, преживели ужаса, все още получават психологическа помощ.

В неделя близо 6000 души участваха в мълчалив поход в Тулуза в памет на седемте жертви на нападенията на Мера, който преди това беше застрелял в Монтобан трима френски военнослужещи. Участниците във възпоменанието поставиха бели рози пред училището.

Училището чиито възпитаници и равин бяха убити от Мохамед Мера отвори отново врати
netinfo

Междувременно алжирски роднини на убиеца от Тулуза Мохамед Мера, който бе застрелян от френската полиция, са направили постъпки да го погребат в Алжир, предаде Франс прес. Неговият чичо по майчина линия Джамел Азири заяви, че е поискано разрешение трупът на Мохамед да бъде откаран в Алжир, за да го погребат в района на Медея (на 80 км южно от столицата), където е роден баща му, предава БТА. "Засега нямаме никакви пречки. Става дума единствено за процедури във Франция", каза Азири.

Бащата на Мохамед Мера, разведен с майка му от 1994 г., произхожда от село Безаз, община Есуаги в провинция Медея. Мохамед, най-малкото от шестте им деца, бил на 6 години, когато родителите му се развели, обясни чичото.

В момента бащата на Мохамед Мера живее в района на Тиарет (на 340 км западно от столицата), където управлява фирма за строителни материали, а постоянното му местожителство е в Музая (на 60 км югозападно от Алжир).

Мохамед Мера, на 23 години, беше убит по време на полицейската операция за залавянето му в апартамента му в Тулуза, след като застреля седем души в Тулуза и Монтобан - трима френски парашутисти, трима ученици и един преподавател по еврейска религия.