НАТО
НАТО / iStock/Getty Images
В Естония започна годишното военно учение „Зимен лагер“ с участието на бойната група на НАТО, съобщиха от пресслужбата на Генералния щаб на естонските отбранителни сили. Учението се провежда на полигона край Тапа.

Участват близо 1400 британски, френски и естонски войници, маневрите ще се проведат от 29 януари до 6 февруари.

„Отработване на действия срещу фалшив враг на труден терен при зимни условия е чудесна възможност за натрупване на безценен опит“, каза полковник Андрус Мерило, командир на 1-ва пехотна бригада на Силите за отбрана. Необходимо е да се установи взаимодействие между пехотата и техниката, както и за намиране на най-ефективните решения на настъпателни и отбранителни задачи."

Украински военни се обучават да използват нови британски оръжия на фона на напрежението с Русия

На първия етап от учението са предвидени бойни стрелби, обучение на противотанкови екипажи, учения по патрулиране на района и решаване на инженерни задачи. Тогава съюзниците ще трябва да се изправят срещу фалшив враг в лицето на скаутския батальон и части на Лигата за отбрана (народната милиция) в поредица от отбранителни и нападателни битки.

Тазгодишният сценарий за зимни маневри включва ежедневна координация между наземните и въздушните сили, се казва в съобщението. В ученията ще участват бронирана техника, пехота, щабни и инженерни части. Освен това, за да се отработи взаимодействието на пехотата с техниката, участие ще вземат и бойци от парашутния и йоркширския полк на британските въоръжени сили.
 
БТА