/ ThinkStock/Getty Images
Учени работят усилено по ваксина срещу африканската чума по свинете заради настъпването на вируса в Азия, съобщи АП.
 
Фермерите дълго задържаха разпространението на вируса с карантина и избиване на заразените животни. Опостушителното настъпление на болестта в Източна Азия обаче се засилва и изисква друго решение.
 
Епидемията с Африканската чума у нас: 33 огнища при домашните прасета

Учените досега не смятаха вируса за приоритетен за изследвания, докато миналата година не стигна до Китай, където е половината от световната популация на прасета. Оттогава той се разпространи в други азиатски държави, включително Виетнам и Тайван, където бяха избити милиони животни.

Макар и болестта да не се прехвърля на хората, тя е много заразна и смъртоносна за прасетата. „Сегашното положение, при което има глобална заплаха, придава много по-голямо значение на тези изследвания“, каза д-р Луис Родригес, който ръководи държавния институт по болести по животните на Плъм айлънд в щата Ню Йорк.

iStock/Getty Images

Ваксината може да бъде разработена с мъртъв или отслабен вирус. Първият подход обаче не е ефикасен при африканската чума по свинете.
 
Във Виетнам, където вирусът уби 3,7 милиона прасета за шест месеца, правителството съобщи, че тества ваксини, но не даде информация за програмата. В Китай, правителството каза, че учени работят върху ваксина, която променя генетично вируса - подход, възприет и от американските изследователи.
 
В България: Пикът на Африканската чума предстои с откриването на ловния сезон 

Американското министерство на земеделието неотдавна сключи конфиденциален договор с производител на ваксини за изследвания и разработване на ваксина, която ще е сред трите кандидата за одобряване от института по болестите на животните в Плъм айлънд. Всички те залагат на генетично модифициране на вируса за изтриване на някои гени.
 
Преди ваксината да влезе в употреба обаче трябва да бъдат направени изпитания с много прасета в обезопасена среда. Процесът отнема от две до пет години. Дори и да бъдат разработени ваксини, те може да не са ефикасни в целия свят. Създадените за вируса в Китай и Европа например може да не помагат в Африка, където болестта върлува от по-дълго време.
 

iStock/Getty Images

Изчерпателните изпитания на евентуалните ваксини се налагат, за да бъде проверено какви странични ефекти могат да имат. През 60-те години на миналия век например Испания и Португалия тестваха ваксина срещу африканска чума по свинете. Получилите я прасета отначало изглеждаха добре, но след това се оказа, че тя предизвиква лезии по кожата и артрит и животните не наддаваха достатъчно. Двете държави в крайна сметка се справиха с болестта с карантинни мерки, строги санитарни протоколи и избиване на заразени животни и носители на вируса.
БТА