Сингапурски учени предупреждават, че е възможно да се появи вирус SARS-CoV-3 в резултат на предаването на коронавируса SARS-CoV-2 от хора на прилепи, това твърди ръководителят на програмата за нови инфекциозни болести при Националния университет на Сингапур - проф. Ван Линфа.

Повечето изследователи са убедени, че сегашният SARS-CoV-2 е открит при прилепи, живеещи в Азия, след това е предаден на друго животно, най-вероятно панголини или цибетки, а после и на хората.

Проф. Линфа признава, че учените са изненадани, че заразата лесно може да се предава и от човек на животно. Той обаче подчерта, че засега няма информация домашни любимци да са заразили собственика си.

"Най-голямо притеснение буди възможността вирусът да се разпространи от хора на прилепи, особено на тези в Америка, тъй като те обикновено не са естественото местообитание на вируса," обяснява проф. Линфа.

Той подчерта, че прилепите имат уникална имунна система, която не позволява да се развие болестта.

"Вирусът обаче продължава да мутира и може да се предава на други животни, а чрез тях отново ще стигне до хората, но вече в модифицирана форма. И тогава можем да получим, например, SARS-CoV-3," призна експертът. 
БТА