Отровата на пепелянката на Николски, която се среща в Украйна и Русия, е с обещаващи резултати срещу коронавируса
Отровата на пепелянката на Николски, която се среща в Украйна и Русия, е с обещаващи резултати срещу коронавируса / iStock/Getty Images
Руски учени, водени от Юрий Уткин, ръководител на лабораторията на Института по биоорганична химия на Руската академия на науките, са намерили начин за потискане на коронавируса с помощта на ензим, който е част от змийската отрова. Резултатите от тяхната работа са публикувани на портала за препринт bioRxiv.

„Ние показахме, че фосфолипазата А2 (PLA2), извлечена от отровата на различни видове змии, е в състояние в различна степен да защити от SARS-CoV-2 клетките Vero E6, които се използват широко в експерименти с вируси “, пишат изследователите.

Учени направиха 10-годишна прогноза за COVID-19

В допълнение, биолозите са открили, че най-ефективна е отровата на усойниците на Николски.Тя притежава мощна антивирусна активност срещу патогена, предизвикващ COVID-19. Тези влечуги живеят в югозападната част на Русия и Украйна.

Резултатите от работата на учените показват, че змийските отрови могат да бъдат обещаващ инструмент за създаване на лекарства, които атакуват обвивката на вируса.

Превод и редакция: DarikNews