Участници в безредиците в Лхаса се предадоха доброволно
Участници в безредиците в Лхаса се предадоха доброволно / снимка: БГНЕС
Над 180 участници в масовите безредици в тибетската столица Лхаса са се предали доброволно на властите, след като властите обещаха да проявят известно снизхождение към предалите се доброволно, съобщи китайската държавна агенция „Синхуа”.

Продължава разследването на събитията, станали миналата седмица. Вчера прокуратурата издаде заповеди за ареста на 21 души, свързани с размириците в Лхаса. Жертви на насилието станаха 18 цивилни и един полицай. В критично състояние са 23 служители на органите на реда след сблъсъците с демонстрантите, съобщава още „Синхуа”.

Протестите в Тибет започнаха 10 март по повод годишнината от антикитайското въстание от 1959 година, довело до изгнанието на Далай Лама. На 14 март в Лхаса се стигна до сблъсъци между демонстранти и силите на реда. Според китайските власти загиналите в тези сблъсъци са 13. Според тибетското правителство в изгнание, което се намира в северния индийски град Дарамсала, при сблъсъците са загинали 100 души, а протибетски организации твърдят, че става дума за няколко стотин убити.