С изпълнение на московския химн на Червения площад в руската столица приключи тържествено шествие, посветено на парада от 7 ноември 1941 година, с който е отбелязана 24-ата годишнина от Октомврийската революция в обсадената от нацистите Москва, предаде ТАСС.

Вижте снимки от шествието в Москва тук

При откриването на парада прозвуча песента "Свещена война"; знаменосци изнесоха знамената на полковете, бранили столицата, както и Знамето на победата. Московският кмет Сергей Собянин приветства ветераните и всички столичани, благодари на някогашните воини за великата победа и подчерта, че те винаги ще останат пример на мъжество и несломим дух.

Тържествено шествие за годишнината от парада на Червения площад (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Парадът на Червения площад в обсадена Москва през 1941 г. с участието на 28 500 души, продължил малко повече от час, "по своето значение е наподобявал голяма военна операция", каза Собянин.

Той е внушил на хората в страната увереност, че врагът ще бъде разгромен; тази победа е положила началото на победите край Москва и Сталинград, на Курската дъга и в други битки, отбеляза столичният кмет.

Тържествено шествие за годишнината от парада на Червения площад (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
По главния площад на Русия преминаха над 5000 военни от московския гарнизон, кавалерия от Президентския полк, почетен караул от комендантския Преображенски полк, възпитаници на Московското суворовско училище и на кадетски училища от столицата.
Тържествено шествие за годишнината от парада на Червения площад (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
В шествието бяха представени моменти от историята и съвремието. Зрителите видяха реконструкция на епизоди от войната. На Червения площад излязоха войници от прославени дивизии и военачалници от времето на войната, облечени в униформи от 1941 г. Звучаха песни от военните години. Показани бяха бойни оръжия, станали вече реликви - танкове Т-34, Т-38, Т-37, Т-60, "катюши" и др. За 14-и път в Москва се отбелязва годишнина от легендарния парад с тържествено шествие, посочва ТАСС.

Източник: БТА, снимки: БГНЕС