/ iStock
Гръцкият министър на здравеопазването Михалис Хрисохоидис е уволнил председателя на Националната служба за асистирана репродукция, докато в Центъра за ин витро оплождане в Ханя на остров Крит тече проверка от страна на полицията и на съдебните власти, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Заради тежка патология: Варненски лекари спасиха две родилки и бебетата им

Осем служители и сътрудници на центъра са обвинени в незаконни осиновявания, в привидни имплантирания на ембриони на жени, подложени на ин витро оплождане и в експлоатация на жени в уязвимо положение, които били използвани като донори на яйцеклетки и като сурогатки майки.

Преписката, образувана от гръцката полиция срещу задържаните, се отнася до участие в престъпна група, търговия с хора, посредничество в осиновяването на непълнолетни лица, нарушения на закона за прилагането на асистираната репродукция, подправяне на документи, нарушаване на семейния ред, измама, телесна повреда и нарушаване на законодателството за наркотичните вещества.

За ръководител на престъпната група се сочи 73-годишен гинеколог от Ханя. Заподозрени за участие са още 44-годишен клиничен ембриолог, служители на Центъра за ин витро оплождане, един биолог, както и една жена от Румъния и две жени от Грузия.

МФ: 6000 лв. става финансирането за една инвитро процедура

Смята се, че румънката и двете грузинки са посредничили за привличането на бедни жени предимно от Балканите, които се съгласявали да родят срещу заплащане. „Възнаграждението“ им било едва между 300 и 600 евро, като по време на бременността оставали затворени в апартаменти в Ханя и излизали единствено за медицински прегледи. Жените били подлагани и на хормонална терапия. Според информациите бебетата били продавани за суми от 70 хиляди до 120 хиляди евро.

С прокурорско нареждане две сурогатни майки са прехвърлени в болницата в Ханя, където са родили здрави деца.
Петър Къдрев/БТА