Девета творба се появи в Лондон на уличния художник Банкси
Девета творба се появи в Лондон на уличния художник Банкси / Getty Images
Стенописът на художника Банкси стана жертва на вандализъм в югоизточен Лондон.

Творбата, на която е изобразен носорог, качен на Nissan Micra, е била надраскана със спрей от мъж, носещ черна балаклава, около 19:45 ч. българско време.

Стефани Лестър, свидетелка, която разговаря с BBC News, казва, че мъжът "се е отдалечил от ядосаната тълпа".

Изрисуваният носорог е предпоследната творба на Банкси, който е направил 9 графита за 9 дена. 
Друг свидетел, Деван Вадукул, разказа пред ВВС, че "случаен младеж" с балаклава "нагло се е приближил до инсталацията и я е осквернил с графити".
Той добави: "Целият инцидент се е случил за по-малко от 30 секунди, преди той да изчезне с друг съучастник от мъжки пол по-надолу по пътя."

Инцидентът се случва ден след като Банкси нарисува плуващи пирани върху караулна кутия на лондонската полиция, която беше забелязана за първи път в неделя сутринта. Полупрозрачната риба е седмата творба от серия произведения на изкуството на животинска тематика в столицата.

В понеделник корпорацията "Сити ъф Лондон" съобщи, че произведението на изкуството е било преместено на "безопасно място".

Говорител заяви: "Преместихме произведението на изкуството в двора на Гилдхол, за да гарантираме, че то е добре защитено и може да се разглежда безопасно от обществеността.

"Постоянният дом на творбата ще бъде определен своевременно."

В четвъртък Банкси инсталира на покрива на гараж в Пекъм виещ вълк върху сателитна чиния, който изглеждаше така, сякаш животното вие на Луната.
Но само няколко часа по-късно очевидци видяха как мъже я свалят и пренасят по алеята на Rye.

Художникът не е свързан с кражбата на дизайна на вълка, нито я одобрява и "не знае къде се намира чинията в момента" - потвърдиха от пресцентъра на Банкси.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВВС