Турският „Стоящ мъж” с немска награда
Турският „Стоящ мъж” с немска награда / снимка: БГНЕС, архив

Станалият един от символите на протестите на площад Таксим в Истанбул артист Ердем Гюндюз, известен като „Стоящият мъж”, ще получи идната седмица най-високото германско отличие за защита на човешките права - Награда на медиите М100, която се присъжда всяка година от жури от журналисти

То му се присъжда за смелостта и ангажираността му в защита свободата на мнението и човешките права. 34-годишният Ердем Гюндюз, който е танцьор и хореограф, стана световноизвестен с това, че с часове стоеше безмълвен и гледаше портрета на Мустафа Кемал Ататюрк по време на протестите срещу политиката на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган през юни и юли.

„Със своя мълчалив протест тай се превърна в световен символ на мирното несъгласие”, заключават членовете на журите. Наградата си Гюндюз ще получи на пети септември в Потсдам. „Неговото оръжие е съзидателността, неговата запазена марка - отдадеността и постоянството. Именно от това се нуждаем, когато се стремим да налагаме свободното слово и човешките права”, е мнението на кмета на Потсдам и председател на М100 Ян Якобс, пише БГНЕС.

Миналата година лауреат на наградата стана шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Сред другите носители на отличието се нареждат датският карикатурист Курт Вестергаард, който нарисува предизвикали спорове картини с образа на пророка Мохамед, както и бившият френски външен министър основател на Лекари без граници Бернар Кушнер.