Турция отхвърли резолюцията на ЕП за арменския геноцид
Турция отхвърли резолюцията на ЕП за арменския геноцид / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Приетата от Европейския парламент резолюция, призоваваща Турция да признае арменския геноцид, противоречи на историята и на принципите на правото, заяви турският министър за Европейския съюз Волкан Бозгър, цитиран от ТАСС.

Папата обяви избиването на арменците за „първия геноцид" на 20-и век

"Турция излезе с призив да се създаде съвместна (с Армения) историческа комисия за научно изследване на събитията от 1915 година. През 2009 г. с арменската страна бяха подписани съответните протоколи, които след това бяха изтеглени от дневния ред на парламента на Армения. Европарламентът използва думата "геноцид" като правно понятие, въпреки че никой съд не е приемал решение събитията от 1915 г. да бъдат квалифицирани като геноцид", каза Бозгър.

ЕП призова Турция да признае арменския геноцид

Армения приветства приетата от ЕП резолюция, посветена на стогодишнината от арменския геноцид в Османската империя, се посочва в изявление на арменския външен министър Едуард Налбандян, цитирано от ТАСС.

"С приемането на тази резолюция ЕП още веднъж потвърждава, че е отдаден на това да защитава правата на човека и общочовешките ценности", допълни той.

Източник: БТА