Турция би обмислила евентуално искане за убежище на семейството на Асад
Турция би обмислила евентуално искане за убежище на семейството на Асад / снимка: Reuters

Семейството на сирийския президент Башар Асад не е искало убежище от Турция, но в случай че подобно искане бъде отправено, Анкара би обмислила молбата, заяви турският президент Абдуллах Гюл, цитиран от турския вестник "Радикал".

На въпрос на журналист "какво ще стане в Сирия" турският президент посочи, че "резултатът е ясен". Гюл подчерта, че единствената възможност на Асад е "да се оттегли". Първо трябва да се гледа в коя епоха живеем. Не е възможно в наши дни да продължават да съществуват диктатури, каза Гюл пред журналисти по време на посещението си в Обединените арабски емирства, приключило в сряда.

Отношенията между Турция и Сирия се влошиха, след като Анкара огласи в края на ноември в единодушие с Арабската лига серия от санкции срещу Дамаск в знак на протест срещу репресиите на сирийския режим срещу протестиращите в страната. В отговор Дамаск замрази едностранно споразумението за свободна търговия с Турция.

Германският външен министър Гидо Вестервеле за първи път открито призова за смяна на режима в Сирия, предаде ДПА. "Президентът (Башар) Асад няма бъдеще", каза Вестервеле при посещение в Израел. Според него Асад би трябвало да позволи мирен преход във властта. "Неговата жестокост и потисничество трябва да спрат. Необходимо е Съветът за сигурност на ООН ясно да покаже това", заяви външният министър. Досега Вестервеле избягваше открито да призовава за смяна на режима в Сирия.

По данни на ООН при размириците в Сирия от март са загинали около 5600 души, припомня БТА. Според френското правителство жертвите са 6000.

Междувременно заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов заяви, че Русия контролира изцяло оръжията, които доставя на Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. "Имаме договорености със Сирия за контрол върху руските оръжия, пристигащи на сирийска територия. Това е уредено с документи и нещо повече, имаме възможност да проверим дали е в наличност", увери Антонов пред журналисти. "Нямаме факти руски оръжия да са изтекли в трети ръце", подчерта той.

Заместник-министърът опроверга съобщенията, че доставени от Русия на Сирия автомати "Калашников" се използват от сирийските власти срещу опозиционните сили. Ако за тази цел са използвани подобни автомати, "очевидно става дума за пиратски оръжия", каза той.

Русия ще продължи оръжейните доставки за Сирия, както предвиждат двустранните ангажименти и в рамките на международните норми, посочи Антонов. "Не нарушаваме никакви международни ангажименти, а което не е забранено, е разрешено", изтъкна той.

В случая се спазват и руските закони, освен това, Русия не доставя в този регион никакви дестабилизиращи въоръжения, добави заместник-министърът.

Антонов отбеляза "много сериозния" натиск върху Русия в ООН от западни държави във връзка със ситуацията в Сирия, допълва ИТАР-ТАСС.