/ БГНЕС
Турция е в активна комуникация със САЩ по повод предстоящата операция в сирийския Манбидж и разчита на разбиране от американската страна, заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика в Анкара Волкан Бозкър.
 
Той посочи, че Анкара настоява Вашингтон да се откаже от формирането на ситуация, която би могла да доведе до конфликт между двете държави в Сирия. „С оръжейните доставки за кюрдските отряди в Сирия САЩ започнаха опасна игра. Анкара няма да допусне терористите да контролират териториите на Сирия край южните граници на Турция“, отбеляза Бозкър.
 
Тръмп поиска от Ердоган да ограничи военните действия на Турция в Сирия

Той припомни, че турската страна от самото начало е изисквала зоната, контролирана от кюрдските отряди в Сирия, да не обхваща районите на запад от река Ефрат. Именно заради това беше проведена операцията „Щит на Ефрат“, поясни Бозкър подчерта, че след операцията в Африн ще последва такава и в Манбидж, тъй като е наложително районът да бъде прочистен от отрядите на сирийския клон на ПКК.
 
Противно на твърденията на президента Ердоган, че там доминира арабското население и няма никакви кюрди, Бозкър заяви, че ако до началото на конфликта в този район те почти не са присъствали, то сега картината е променена и населението е основно кюрдско. Турция няма да допусне изменения в етническата карта на Сирия, подчерта той.
 
САЩ предлагат на Турция да работят заедно за зона за сигурност в Сирия

„Ако САЩ искат да влязат в Сирия, Ирак или изобщо в региона, Турция е най-мощният им партньор. Единствено на Турция те могат да вярват и да продължат сътрудничеството, и заедно със съвместни усилия можем да установим мира и спокойствието. Но вместо очакваното партньорство, те направиха грешния избор да подкрепят терористична групировка, създадена да враждува и вреди на Турция. Изправени сме пред заплаха за цялото ни бъдеще, пред опасността с бомбените нападения в онзи регион да бъде променена етническата карта, да се установи хегемонията на една етническа група и да се отвори пътят към още по-големи проблеми“, коментира Бозкър.

Турция започна операция в района на Африн в Сирия, потвърди Ердоган
 
Анадолската агенция съобщава за телефонен разговор през изтеклата нощ между прессекретаря на турския президент Ибрахим Калън и съветника на американския държавен глава по националната сигурност Хърбърт Макмастър. В хода на разговора съветникът на Тръмп е уверил, че САЩ прекратяват оръжейните доставки за кюрдските милиции в Сирия. Това е и главната претенция на Анкара пред Вашингтон.
 
Пентагонът отрича да създава погранична охрана в Сирия

Освен това двамата са обменили позиции за хода на операцията „Маслинова клонка“ в Африн, както и за политическия преходен процес в Сирия. Ибрахим Калън е подчертал изключителната важност да бъде оценено безпокойството на Анкара по въпросите на националната сигурност и е отбелязал необходимостта от координация на действията с цел разпространението на недостоверна информация да бъде предотвратено.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу също коментира уверенията на Макмастър за прекратяването на оръжейните доставки за кюрдските милиции в Северна Сирия.

„Анкара очаква от Вашингтон конкретни действия, а не уверения. Ние очакваме доказателства за това. САЩ са длъжни да преустановят връзките си терористите“, заяви той.
БГНЕС