Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган / БГНЕС
Турция е започнала "де факто" сухопътна военна операция в контролирания от кюрдски милиции анклав Африн в Северна Сирия, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Франс прес.

"Антитерористичната операция в Африн де факто вече започна", каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Президентът отново критикува американската подкрепа за сирийските кюрди от Партията на демократичния съюз /ПДС/ и Силите за защита на народа /СЗН/. По неговите думи, Западът трябва да осъзнае, че Турция е съюзник, "с който трябва да се съобразява и да сътрудничи в региона", посочва ТАСС.

Пентагонът отрича да създава погранична охрана в Сирия

Анкара смята СЗН за групировка,
свързана с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Президентът добави, че "някои хора се опитват да ни излъжат, като сменят името на силите в Сирия, но името на тези сили е ПКК", посочва Ройтрес.
Ердоган уточни, че следващата цел на турските въоръжени сили ще бъде районът на Манбидж, съобщи в. "Хюриет дейли нюз".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
БГНЕС

"Обещанията, които ни дадоха във връзка с Манбидж, не бяха спазени. Така че никой не може да възрази, ако ние направим това, което е необходимо", посочи държавният глава, имайки предвид уверенията на САЩ, че СЗН ще се изтеглят от района на Африн.

"След това, стъпка по стъпка, ние ще прочистим нашата страна до иракската граница от тази терористична зараза, която се опитва да обсади страната ни", изтъкна Ердоган.

Турският министър на отбраната Нуреттин Джаникли каза вчера, че турската офанзива в Африн на практика е започнала, имайки предвид турския артилерийски обстрел на района.