/ БГНЕС
Американското министерство на отбраната заяви, че не създава нова армия или погранична охрана в Сирия, след като Турция реагира остро на планове на САЩ да обучат бойци, включително сирийски кюрди, за нуждите на вътрешната сигурност, предаде Ройтерс.

Американската армия ще остане в Сирия заради "Ислямска държава", Иран и Асад

САЩ продължават да обучават местните сили за сигурност в Сирия. Целта на обучението е да се гарантира сигурността на хората, напуснали родните си места, при завръщането им в опустошените им общности, посочи в комюнике Пентагонът.

Изключително важно е да не се допусне групировката "Ислямска държава" да се върне в освободените райони. Не става въпрос за нова армия или погранични сили, отбеляза министерството.

Територията на ИД в Сирия намалява с всеки изминал ден

Пентагонът отбеляза, че разбира безпокойствата на Турция - партньор на антиджихадистката коалиция и съюзник в НАТО. "Тревогите на Турция са законни. Оставаме напълно прозрачни за Турция по отношение на усилията ни за победа над ИД в Сирия и запазваме ангажимента си към съюзника ни в НАТО и неговите антитерористични усилия", допълни отбранителното министерство.
БТА