/ БГНЕС
Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки
98501
Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки
  • Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки
Турция обяви, че увеличава митата върху американски стоки с до 140%, включително тютюн, автомобили и алкохол, съобщават "Дейли сабах" и "Ройтерс". Вицепрезидентът Фуат Октай заяви, че мярката е в отговор на увеличените от Вашингтон мита върху турска стомана и алуминий, което той определи като "умишлена икономическа атака".

САЩ внимателно следят финансовата ситуация в Турция
 
Официалният вестник на Турция публикува пълния списък със засегнатите американски продукти. Според указа, подписан от Реджеп Таийп Ердоган, Турция ще увеличи митата за внос на американски стоки до 140%  - 120% върху автомобилите, 140% върху алкохолните напитки и 60 на сто върху тютюн. Новият указ е поправка на президентско постановление от 11 юли.
 
Вчера Анкара обяви, че ще бойкотира електроника и строителни материали от САЩ. Някои турски компании се присъединиха към бойкота да се рекламират в американски онлайн платформи.

Бум на български туристи към Турция след обезценяването на лирата
 
"Таксите върху вноса на някои продукти са увеличени на реципрочна база заради умишлените атаки на американската администрация срещу нашата икономика", написа в Туитър вицепрезидентът Фаут Октай.
 
Освен автомобилите, някои видове алкохол и тютюнът, сред продуктите, които ще бъдат засегнати от митата, са ориз, козметика и други.
 
През миналата седмица американският президент Доналд Тръмп увеличи тарифите върху вноса от Турция на стомана с 50% и на алуминия с 20%. Мерките влязоха в сила в понеделник.

Икономист: Сривът на турската лира ще донесе сътресения в Еврозоната
 
Отношенията между двата натовски съюзника рязко се влошиха през последните седмици във връзка със задържането на американския пастор Андрю Брънсън в Турция и решението на Анкара да закупи противовъздушна система от Русия. 
 
Междувременно турската лира отбеляза повишение спрямо американския долар. През последните два дни Централната банка на Турция предприе мерки, за да спре срива на националната валута.