/ Thinkstockphotos
Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара се надява на нормализиране на отношенията с Вашингтон в най-кратки срокове.

Турция и САЩ прекратиха издаването на неимигрантски визи

„През последните дни визовата криза стана основна тема. Америка спря издаването на визи, а естествено и ние направихме това, което подхожда на страната ни и отвърнахме по същия начин. Ние разчитаме на бърза нормализация в отношенията между двамата съюзници. Турция ще съхрани здравия разум особено в периода, когато се засилва регионалното и глобалното напрежение“, посочи Йълдъръм пред съвещанието на областните управители от цялата страна по повод решението на Анкара и Вашингтон да прекратят издаването на неемигрантските визи.

Гардове на Ердоган с обвинения в САЩ заради сблъсъци с демонстранти

С решение на главния прокурор на Истанбул от 25 септември бе арестуван сътрудникът в генералното консулство на САЩ в мегаполиса Метин Топуз, което обаче стана известно едва миналата седмица, а срещу него са повдигнати обвинения в политически и военен шпионаж, както и във връзки с организацията ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Арестът му предизвика крайно острата реакция на Държавния департамент на САЩ. Йълдъръм подчерта, че усилията на правителството в борбата срещу тероризма се нуждаят не от атаки, а от разбиране.

Гюлен: Анкара да прекрати лова на вещици срещу последователите ми

Тероризмът се стреми да дестабилизира страната ни и нацията, видяхме това и при опита за преврат от 17-25 декември 2013 г., протестите в парка Гези, кървавия опит за преврат от 15 юли м.г. Страната ни се превърна в мишена на тероризма. През последната година проведохме 42 650 успешни операции с участието на 298 000 полицаи, жандармеристи, войска и охранители. И нашите действия не заслужават нападки, а разбиране“, заяви премиерът.
БТА