/ Thinkstock/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро осъди решението на САЩ да арестуват 12 негови телохранители, обвинени в участие в сблъсъци с прокюрдски демонстранти по време на посещението му във Вашингтон миналия месец, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Ние ще се борим политически и юридически" срещу това решение, заяви Ердоган в реч по време на ифтар (вечеря през месеца Рамазан) в Анкара. Той обвини американската полиция, че не е направила нищо срещу "терористите", по думите му, които протестирали срещу него.

Сблъсъци и ранени край турска резиденция във Вашингтон (ВИДЕО)
 

Турският президент Реджеп Ердоган
БГНЕС

"Що за закон е това?", попита турският президент, визирайки решението на американската полиция да повдигне обвинения срещу охранителите му. "Ако те не са там, за да ме охраняват, защо да ги водя с мен в Америка", добави Ердоган.а 16 май пред резиденцията на турския посланик в САЩ, където тогава се намираше Ердоган, се разразиха ожесточени сблъсъци между поддръжници и противници на властите в Анкара. При сблъсъците бяха ранени девет души, двама от които тежко. Полицията заяви, че видеозапис показва как телохранители и няколко привърженици на Ердоган нападат малка група протестиращи.

Според представители на посолството на Турция боят пред резиденцията е бил предизвикан от членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).
 
Американската полиция ще повдигне обвинения в углавни престъпления срещу седем охранители на Ердоган, а срещу петима ще бъдат повдигнати по-леки обвинения. Охранителите се върнаха в Турция заедно с президента, поради което те може да бъдат арестувани, ако отново посетят САЩ.

По време на безредиците полицията във Вашингтон задържа двама охранители на Ердоган, но впоследствие ги освободи. Полицията е установила самоличностите на 34 от 42-ма души, участвали в сблъсъците. В скоро време те трябва да бъдат арестувани.
БТА