Тунизийците си взеха последно сбогом с първия си демократично избран президент Бежи Каид Есебси на държавно погребение в присъствието на лидери от Франция, Испания, Катар, Алжир и други страни, предадоха ДПА и Ройтерс.

Сред държавните и правителствени ръководители, дошли за церемониите, са френският президент Еманюел Макрон, испанският крал Фелипе Шести, емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани, алжирският временен президент Абделкадер Бенсалах и палестинският президент Махмуд Абас.

Есебси почина на 25 юли на 92-годишна възраст почти пет години след като пое президентския пост. След избирането си през декември 2014 г. той направляваше Тунис в прехода на страната към демокрация след бунта, свалил през 2011 г. от власт дългогодишния авторитарен президент Зин ал Абидин Бен Али и вдъхновил събитията от т.нар. Арабска пролет.

Ковчега с Есебси, украсен с държавния флаг, беше изложен за поклонение в зала в президентския дворец в столицата Тунис, където близките на президента и висши чиновници се събраха да му отдадат последна почит.

Почина президентът на Тунис

Някои от присъстващите държаха кратки речи в памет на починалия, преди ковчегът да бъде качен на военен камион.

Почетни гвардейци на коне съпровождаха от двете страни погребалната процесия. По целия път до гробището, което се намира на около 7 км от президентския дворец, бяха разположени служители на силите на реда. Над погребалното шествие прелитаха военни хеликоптери.
 


Внушително множество хора, някои - с националното знаме в ръце, се тълпяха в непоносимата горещина по протежение на пътя, за да се простят с Есебси. От минаретата на близките джамии звучаха стихове от Корана в памет на покойния лидер.
 
 
БТА