Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в президентски дебат в телевизионното студио на CNN. Словесната битка за Белия дом продължи 90 минути.

Представянето на Байдън на дебата с Тръмп разтърси демократите

Личните нападки между претендентите за президентския пост заемаха централно място. Позициите им за важните за американците въпроси бяха размътени от обвинения в престъпления и обиди.

БТА


И двамата се обвиниха взаимно, че са били "най-лошия президент в историята на САЩ". Байдън напомни на два пъти, че 159 или 158 президентски историци са посочили Доналд Тръмп за най-лошия президент в историята на САЩ.



enlightenedВижте ключовите моменти и най-важните теми, които коментираха двамата кандидати:

► Социално осигуряване:

Байдън заяви, че ще "накара най-богатите да започнат да плащат справедливия си дял", за да запази платежоспособността на социалното осигуряване. Той заяви, че няма да повишава разходите за социално осигуряване за всеки, който печели по-малко от 400 000 долара годишно. "След това започвам да карам най-богатите да започнат да плащат справедливия си дял, като увеличавам от 1% нагоре, за да мога да гарантирам програмата за цял живот", каза Байдън.

Съдебни дела:

Байдън повдигна въпроса за присъдите на Тръмп за криминални престъпления. "Единственият човек на тази сцена, който е осъден за тежко престъпление, е този човек, когото гледам в момента", каза Байдън на Тръмп. Байдън сравни морала на предшественика си с "улична котка".

БТА

Демокрация:

Запитан за действията и бездействията си на 6 януари, Тръмп се опита да отклони въпроса и след това каза: "Видях - на практика нямах какво да правя. Помолиха ме да отида да произнеса реч".

Имиграция:

По въпроса за границата Байдън изтъкна двупартийната сделка за границата, която той договори и която беше провалена в Сената. Той също така нарече политиката на Тръмп за разделяне на семействата. Тръмп повтори твърденията, с които обвинява имиграционната политика на Байдън за насилствената престъпност в САЩ.

Външна политика:

Тръмп нарече изтеглянето на войските на Байдън от Афганистан "най-срамният ден в историята на живота на нашата страна".

Тръмп не отговори директно дали би подкрепил създаването на независима палестинска държава, за да се сложи край на войната между Израел и Хамас в Газа. Междувременно Байдън изтъкна подкрепеното от него предложение за размяна на заложници, държани в Газа, в замяна на освобождаване на палестински затворници и продължаване на "прекратяването на огъня с допълнителни условия".

Тръмп заяви, че условията, които руският президент Владимир Путин е предложил за прекратяване на руската война в Украйна, са "неприемливи".

БТА

Абортите:

Тръмп заяви, че ако бъде избран, няма да блокира достъпа до медикаменти за аборт, като повтори позицията си, че правилата за абортите трябва да се решават от щатите. Байдън отвърна на удара, заявявайки, че да се оставят абортите на преценката на щатите е като да се остави защитата на гражданските права на щатите.

Байдън нарече отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" "ужасно нещо" и отвърна на твърденията на Тръмп, че знаковото дело позволява на лекарите да убиват бебета "в деветия месец", като каза: "Това просто не е вярно".

Икономика:

Тръмп заяви, че ръстът на работните места по време на председателството на Байдън е "възвръщане" след блокирането на пандемията. Но спечелените работни места не са всички "отскочили" позиции - не всички хора просто са се върнали на предишните си длъжности.

Кандидатите си размениха обвинения по отношение на инфлацията, като Байдън заяви, че икономиката, която е наследил, е отчасти отговорна за това. В отговор Тръмп заяви, че Байдън е наследил "почти никаква инфлация". 

НАТО:

Действащият президент отправи критики срещу Тръмп и по отношение на НАТО, като го обвини, че той иска да изведе САЩ от Алианса.

Тръмп се похвали, че е притискал европейските съюзници да отделят повече пари за отбрана, на което Байдън реагира решително с "Той няма представа за какво говори".

Около 6 от 10 американци смятат, че членството в НАТО е много или донякъде добро нещо за САЩ, докато около една четвърт казват, че то не е нито добро, нито лошо, а само около 1 от 10 - че е много или донякъде лошо, според проучване на АП и NORC, проведено през февруари.

БТА

Русия и Украйна:

Тръмп заяви, че Русия никога нямаше да нападне Украйна, ако той беше на поста и обвини Байдън за кризата. 

"Всеки път, когато Зеленски идва в тази страна, той си тръгва с 60 милиарда долара. Той е най-великият търговец на всички времена. Не го виня. Ако имахме истински президент, президент, който знае, че е уважаван от Путин, той никога нямаше да нахлуе в Украйна. Аз ще уредя нещата между Путин и Зеленски като избран президент, преди да встъпя в длъжност през януари. Ще уредя тази война", заяви Тръмп.

Дебатът се проведе в ключов момент от кампанията им. Неравностойното представяне на Байдън рискуваше да засили опасенията на избирателите, че на 81 години той е твърде стар, за да изпълнява функциите на президент, а маниерът на спор на 78-годишния Тръмп може би беше нежелано напомняне за бомбастичните изказвания, които той ежедневно правеше по време на бурните си четири години на поста, отбелязва Асошиейтед прес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА/БГНЕС