/ БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че "някои прогресивни либералки" в Конгреса от Демократическата партия трябва да "си отидат, откъдето са дошли“, което накара висшите членове на партията да го нарекат "расист" и ксенофоб. Това е последният спорен коментар на Тръмп, след като миналата година нарече държави в Африка "клоаки" и който говори за "инвазия" на мигранти без документи.
 


В публикация в социалната мрежа Twitter Тръмп пише за "прогресивните представителки в Конгреса“, което изглежда се отнася до група от изявени относително млади, либерални представителки, всички членове на Конгреса за първи път.

Сред тях са Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, представителката от Минесота Илхан Омар и Рашида Тлаиб от Мичиган. Тръмп не уточнява за кого се отнася, но каза, че "те първоначално са дошли от държави, чиито правителства са пълна и тотална катастрофа, най-лошите, най-корумпираните и неумели навсякъде по света". Той обвини жените в "злобна реч по адрес на народа на Съединените щати, най-великата и най-силна нация на земята, как трябва да се управлява нашето правителство." "Защо не се върнат и помогнат да се поправят напълно разбитите и престъпни места, от които са дошли"?- пише той.
 

 
Окасио-Кортес, която е родена в Ню Йорк, има произход от Пуерто Рико, територия на САЩ. Тлаиб, която е родена в Детройт, е първият американец от палестински произход, избран за член на Конгреса. Омар, която като дете е пристигнала в САЩ от разкъсаната от войни Сомалия, е първият черен мюсюлманин жена в Конгреса.
Дарик радио