Румен Радев Десислава Радева Доналд Тръмп Мелания Тръмп
Румен Радев Десислава Радева Доналд Тръмп Мелания Тръмп / Прессекретариат на президента
Предизвикателствата пред сигурността в Югоизточна Европа, модернизацията на Въоръжените сили и увеличаването на американските инвестиции в България са били акцентите на разговора между държавния глава Румен Радев и неговия американски колега Доналд Тръмп по време на официалния прием за ръководителите на делегации в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, домакин на който бе президентът на САЩ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радеви се снимаха с Тръмп на приема на ООН

Пред журналисти в Ню Йорк българският държавен глава подчерта, че очаква много по-активна работа и от страна на българското правителство и на българската дипломация за постигането на напредък в преговорите за облекчаване на визовия режим за българските граждани, пътуващи до САЩ. По думите на Румен Радев страната ни очаква много повече американски инвестиции, защото когато се говори за индустриално сътрудничество, което върви успоредно със сделките за придобиване на въоръжение, трябва да има и конкретни параметри, а към момента за България те все още не виждат.

Румен Радев говори за устойчивото развитиe пред Общото събрание на ООН

В отговор на въпрос, президентът Радев отбеляза участието си в глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг, по време на който са били обсъдени перспективите за икономическо развитие в света, както и мерките, които развитите държави вземат срещу рисковете от икономически сътресения. Държавният глава подчерта, че България също трябва да свърши необходимото, за да има буфери, от които да се възползва в случай на необходимост, както и за ясни механизми за привличане на много повече чуждестранни инвестиции, особено в областта на високите технологии.