Трима убити в Донецк и Славянск, ЕС разшири списъка със санкции заради Украйна
Трима убити в Донецк и Славянск, ЕС разшири списъка със санкции заради Украйна / БГНЕС

Европейският съюз реши да добави още 11 имена в списъка на лицата със замразени авоари и визова забрана заради отговорността им за кризата в Украйна, предадоха световните агенции.

Новите санкции вероятно ще влязат в сила от събота, каза дипломат от Брюксел. По думите му техен обект са главно на украински сепаратисти и "може би един или двама руснаци". До няколко дни имената им ще бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС.

Междувременно сраженията в Източна Украйна продължават. Трима украински войници са убити през последното денонощие по време на бойните действия срещу проруските бунтовници, а двайсет и седем са ранени, съобщи пресцентърът на водената от Киев "антитерористична операция", цитиран от Франс прес.

Двама са загинали в бронетранспортьор, попаднал на мина край Донецк, уточнява пресцентърът в комюнике, публикувано във Фейсбук. Третият е убит в престрелка, когато камион с войници е нападнат от засада недалеч от Луганск.

Силите на Киев, изтласкали през последните дни въстаниците от редица градове, включително Славянск, обкръжават основните опорни пунктове на бунта - милионния град Донецк и Луганск. Сепаратистите заявиха, че са решени да дадат отпор на противника, при все че ги превъзхожда по численост и бойна техника, посочва АФП.

Без жертви е приключила атака срещу блокпостове на киевските сили в Луганска област. В Донецка област са ранени двама бойци от редовната армия, улучен е и един танк, съобщиха войските на Киев за ИТАР-ТАСС.

По техни данни по време на бойните действия в Източна Украйна досега са загинали общо 173 военнослужещи от армията и 446 са ранени.

Източник: БТА