Трима французи са отвлечени от кораб край Нигерия
Трима французи са отвлечени от кораб край Нигерия / БГНЕС, архив

Френската компания "Бурбон", осигуряваща кораби за логистична подкрепа за експлоатацията на крайбрежни петролни находища, съобщи днес, че трима французи, членове на екипажа на неин кораб, са отвлечени при нападение край бреговете на Нигерия.

Атакуваният кораб "Бурбон Александър" с 16-членен екипаж обслужвал петролно поле, експлоатирано от швейцарската компания "Аддакс" (Addax). Атаката с бързоходни моторници била извършена през изминалата нощ. Останалите 13 членове на екипажа останали на борда и никой не е ранен. Според компанията няма предявени искания на този етап.

Междувременно Президентът Никола Саркози увери, че всички служби на френската държава са мобилизирани, за да бъдат освободени в най-кратък срок заложниците, задържани в Нигер от Ал Кайда в ислямския Магреб. Това заяви говорител на правителството, цитиран от Франс прес.

Северноафриканският клон на Ал Кайда вчера пое отговорност за отвличането на петима французи миналата седмица в Нигер. В аудиопослание, излъчено по телевизия Ал Джазира, говорителят на "Ал Каида в ислямски Магреб" заяви също, че организацията ще изпрати исканията си на Париж. Говорителят уточни, че отвличането на французите било извършено под ръководството на алжирския ислямист Абелхамид Абу Зеид. Той ръководи в Мали група на "Ал Каида в ислямски Магреб", смятана за отговорна за убийството на британски заложник през 2009 г. и за смъртта на френски заложник през юли.

В посланието не се споменава за другите двама заложници, граждани на Того и Мадагаскар, които бяха отвлечени с французите. Седмината заложници са служители на две френски компании - доставчика на атомна енергия "Арева" и строителната компания "Сатом". Те бяха отвлечени от домовете им на 16 септември близо до урановите мини в района на Арлит, които "Арева" експлоатира. Според различни местни източници заложниците в момента вероятно се намират в североизточната част на Мали, в планинска област в пустинята. Американски представители заявиха, че Франция е потърсила помощта на американската армия за локализирането на заложниците.