Тормозят британския посланик в Москва, твърди в. „Таймс”
Тормозят британския посланик в Москва, твърди в. „Таймс” / netinfo

Срещу руските власти се отправят обвинения, че дирижират кампания за сплашване на представители на британските интереси в Москва, пише в днешния си брой влиятелният британски вестник "Таймс".

Връзките между Кремъл и Лондон вече са обтегнати заради разследването на убийството на Литвиненко, отбелязва вестникът. Според източници на вестника отношенията между двете страни може да пострадат и заради тормоза, на който бил подложен британският посланик в Москва Тони Брентън.

Британското външно министерство е изразило протест пред руското министерство на външните работи срещу отношението към посланика. През последните четири месеца той е бил сплашван от дясното младежко движение "Наши", свързано с Кремъл, пише британският вестник. Членове на движението апострофирали и прекъсвали с викове посланика по време на негови публични изяви, следвали го навсякъде, организирали протести пред британското посолство.

Кампанията срещу Брентън започнала, след като през лятото той говорил на среща на руски неправителствени организации, организирана преди срещата на Г-8 в Санкт Петербург. Младежката организация обвинила посланика, че е "обидил руския народ", като е говорил на форум, в който участвали и представители на забранената Национал-болшевишка партия, смятана от властите за фашистка.

"Таймс" твърди, че кампанията срещу посланика е координирана с представители на руските власти и била подета заради участието му в срещата, организирана от опозицията.

Като част от антибританската кампания се коментират и проблемите с руските емисии на радио Би Би Си в Москва и Санкт Петербург.