Тони Блеър: Нахлуването в Ирак през 2003 г. доведе до появата на Ислямска държава
Тони Блеър: Нахлуването в Ирак през 2003 г. доведе до появата на Ислямска държава / снимка: Guliver/Getty Images

Бившият британски премиер Тони Блеър призна, че нахлуването в Ирак на американските войски и техните съюзници през 2003 г. е една от основните причини за последващата поява на терористичната организация "Ислямска държава".

"Мисля, че има известна истина. Разбира се, не може да се каже, че тези, които свалиха Саддам Хюсеин през 2003 г., не са отговорни за ситуацията през 2015-а", казва бившият лидер на Лейбъристката партия, който бе начело на правителството от 1997 до 2007 г., в интервю за американската телевизионна мрежа Cи Ен Ен, което ще бъде излъчено днес.

Изявлението му бе в отговор на въпрос дали нахлуването в Ирак е "основната причина за появата на екстремистката групировка", която си е поставила за цел създаването на ислямски халифат в Близкия изток и в момента контролира големи части от Ирак и Сирия.

В същото време Блеър се извини за грешките, допуснати по време на войната.

"Извинявам се за това, че разузнавателните данни не бяха верни. Извинявам се също и за някои грешки в планирането и, разбира се, за нашите грешки в разбирането какво ще се случи, след като сменим режима", казва Блеър.

Източник: БГНЕС