танкове Израел Газа
танкове Израел Газа / БГНЕС
Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан предупреди днес, че проиранските групировки в региона не могат "да си мълчат" пред случващото се във войната между Израел и палестинското движение "Хамас", и подчерта, че е необходимо спешно да се сложи край на тази война, предаде Франс прес.

"Нормално е съпротивителните групи и движения да не си мълчат при вида на престъпленията", извършвани на палестинска територия в ивицата Газа, заяви Абдолахиан при посещение в Катар. "Те няма да се вслушат в ничий съвет, така че ние трябва да се възползваме и от последната политическа възможност за край на войната", добави той, цитиран в комюнике на иранското външно министерство, разпространено след края на срещата му с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Неговите думи са в контекста на зачестяването на нападенията на групировки в региона, подкрепяни от Ислямска република Иран, срещу Израел и неговия съюзник САЩ, обвиняван в подкрепа на войната срещу "Хамас", посочва АФП. Агенцията припомня, че действията на Израел последваха безпрецедентната атака от страна на ислямисткото палестинско движение срещу Израел на 7 октомври.

Днес йеменските бунтовници хуси обещаха да продължат атаките си срещу Израел, след като изпратиха дронове по посока на израелската територия.

Почти всекидневна е размяната на огън на северната граница на Израел между израелските сили и ливанската шиитска групировка "Хизбула", едно от най-влиятелните проирански движения в региона. Американски военни части, разположени в Ирак, бяха атакувани 14 пъти, а бази на САЩ в Сирия бяха подложени на 9 атаки в рамките на последните две седмици, съобщи Пентагонът.

Иранският външен министър се срещна в Доха и с катарския си колега шейх Мохамед бин Абделрахман Ал Тани, който също предупреди за опасност от разширяване на конфликта и призова за незабавно прекратяване на огъня, гласи информация на катарската новинарска агенция КНА.

Катар и Иран са твърди поддръжници на палестинската кауза и поддържат отношения с "Хамас". В същото време богатото емирство в Залива е приело на своя територия най-голямата американска военна база в Близкия изток, и наред с това политическото бюро на "Хамас" и лидера в изгнание Исмаил Хания, посочва АФП.

Катар се възползва от своите канали за комуникация с "Хамас", за да съдейства за освобождаването на четирима от държаните от екстремистката групировка близо 240 заложници в ивицата Газа.