Тадич: Война ще застраши оставането на Косово в Сърбия
Тадич: Война ще застраши оставането на Косово в Сърбия / БГНЕС
Президентът на Сърбия Борис Тадич заяви, че Сърбия е абсолютно готова да защитава своите съграждани в Косово, но трябва да се има предвид, че единствено по мирен път може в пълния смисъл да бъдат защитени животът на хората и държавните интереси.

Според президента никой не бива да се тревожи за начина, по който Сърбия ще реагира на каквато и да е едностранна декларация за независимост на Косово и евентуалното признаване от някои държави. „Ако се стигне до провъзгласяване на независимост, имаме серия от мерки от областта на дипломацията и законови мерки, които можем да приложим като силни аргументи срещу онези, които биха приели такава декларация и правителствата на държавите, които биха подкрепили такава декларация”, каза Тадич.

Той е убеден, че след 10 декември няма да се случи нищо драматично, а ще продължи политическият процес на преговори. Същевременно Енвер Ходжай, съветник на бъдещия премиер на Косово Хашим Тачи, казва, че след няколко дни, до седмици, властите в Прищина ще провъзгласят независимостта на Косово.

Ще изчакаме доклада на тройката посредници и тогава, без да бързаме, ще приемем в парламента декларация за независимост, каза Ходжай в интервю за австрийската агенция АПА.

НАТО ще остане в Косово на основание резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН независимо от решението за статута, заяви в Брюксел говорителят на Алианса Джеймс Апатурай непосредствено след министерската среща на НАТО, пише БГНЕС.

„Съгласихме се, че резолюция 1244 представлява платформата за оставането на КФОР в Косово”, заяви Апатурай. Той допълни, че е договорено числеността на КФОР да остане същата като досега (16 450 войници), а в случай на необходимост да бъде увеличена.