/ iStock
Преговорите по проекта за глобално споразумение за по-добра борба със следващата пандемия ще започнат през февруари следващата година, съобщи СЗО след тридневни дискусии в Женева.

От понеделник 194-те държави - членки на Световната здравна организация, изработват договор за пандемията, чиято цел е да гарантира, че погрешната реакция, която превърна Covid-19 в глобална криза, няма да може да се повтори.

В последния ден от преговорите те "се съгласиха да разработят първия проект на правно обвързващо споразумение, предназначено да предпази света от бъдещи пандемии", се казва в изявление на СЗО от сряда. "Този "нулев проект" на споразумението за пандемиите, вкоренен в Конституцията на СЗО, ще бъде обсъден на 27 февруари 2023 г.“, се казва в него.

Съобщението идва няколко дни преди третата годишнина от появата на COVID-19 в Китай, преди да се разпространи по света, предизвиквайки най-тежката пандемия от век насам. Вирусът причини смъртта на 6,6 милиона души, струва на държавите трилиони долари и оголи неравнопоставеността в достъпа до здравеопазване и лекарства по света.

„Въздействието на пандемията върху човешкия живот, икономиките и обществата като цяло никога не трябва да бъде забравяно", заяви Прешъс Мацосо от Южна Африка, член на преговорния орган на СЗО, който ще работи по проекта. "Най-добрият шанс, който имаме днес, като световна общност, да предотвратим повторение на миналото, е да се обединим и да разработим глобално споразумение, което да предпази обществата от бъдещи пандемични заплахи."

Този концептуален "нулев проект" ще трябва да засили готовността на държавите, като същевременно вземе предвид въпросите за справедливостта, добави тя.
Предизвикателството в крайна сметка ще бъде намирането на баланс между смел подход и възможности за действие и решение, с което всички страни могат да се съгласят.

Памела Хамамото, водещият преговарящ от страна на САЩ, заяви по-рано през седмицата, че "има много неща, които трябва да се променят", преди САЩ да подпишат проекта. Тя заяви, че Вашингтон иска да види прозрачност в споразумението - например обещание за бърз и всеобхватен обмен на данни между страните.

Процесът за постигане на споразумение стартира в края на 2021 г., като плановете са до пролетта на 2024 г. да бъде приет правно обвързващ текст.
БГНЕС