ООН
ООН / Guliver/Getty Images
В Съвета за сигурност на ООН късно снощи е било постигнато споразумение днес да се проведе заседание на съвета след съобщенията за химическа атака в Сирия, предаде Ройтерс.

Първо Русия вчера поиска свикване на съвета заради "международни заплахи за мира и сигурността", макар че конкретната тема за обсъждането не е съвсем ясна, съобщиха днес дипломати, цитирани от Ройтерс.

Минута по-късно САЩ, Франция, Великобритания, Швеция, Полша, Холандия, Кувейт, Перу и Кот д'Ивоар също поискаха заседание на съвета за обсъждане на атаки с химическо оръжие в Сирия.

Десетки загинали в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие

"Съветът за сигурност трябва да се обедини и да поиска незабавен достъп за експерти, които да окажат първа помощ, а също така подкрепа за независимо разследване, което да установи какво се е случило, и да потърси отговорност от виновните за този зверски акт", каза американската постоянна представителка в ООН Ники Хейли.

Председателят на съвета през април - посланикът на Перу, първоначално насрочи за понеделник сутринта заседание относно химическата атака, и друго заседание за понеделник следобед по искането на Русия. Дипломати обаче съобщиха, че Русия настоява нейната среща да бъде първа, защото нейното искане е подадено по-рано. В крайна сметка все пак, ако се съди по последното съобщение, заседанието ще бъде едно.
 
Междувременно френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп е осъдил химическите атаки в Сирия, се казва в съобщение, поместено на сайта на френския държавен глава, предаде ТАСС. Двамата президенти са си разменили информация, която "потвърждава използването на химическо оръжие" и са настояли "всички виновни за това да бъдат установени".

Те се договорили за координиране на действията си в Съвета за сигурност на ООН.

За Москва химическата атака в Сирия е измама

В изявление от Белия дом във Вашингтон, цитирано от Франс прес, се казва, че в телефонния си разговор двамата държавни глави са се обявили за "общ и силен отговор" и че държат режима в Дамаск за отговорен "за тези продължаващи нарушения на човешките права".

По преценка на американските власти в обкръжения от сирийските правителствени войски град Дума в Източна Гута е било използвано химическо оръжие, но САЩ все още уточняват подробности по атаката, съобщиха преди малко американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс.

Преценката е била направена "с известна степен на увереност", заявиха източниците, които обаче се въздържаха да назоват виновника за химическата атака в събота, при която според медицински хуманитарни организации са били убити десетки хора в Дума.
БТА