/ Guliver/Getty Images
Тръмп вече му назначи заместник
Майкъл Флин, съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, подаде оставка след съобщения, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс и други служители на американската администрация за контактите си с руския посланик, предаде АП.

Тръмп назначи заместник на Майкъл Флин

В писмото, с което подава оставка, Флин посочва, че неведнъж е разговарял с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк по време на преходния период и че е дал "непълна информация" за тези разговори на вицепрезидента Майк Пенс. Вицепрезидентът, явно доверявайки се на Флин, първоначално каза, че съветникът по националната сигурност не е обсъждал с посланика темата за санкциите, макар че по-късно Флин призна, че е възможно да въпросът да е бил повдиган.

Тръмп определи генерал-лейтенант Кийт Келог за временно изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност. Келог беше назначен за началник на кабинета на Съвета по национална сигурност и съветваше Тръмп по въпросите на националната сигурност по време на предизборната му кампания.

Длъжността съветник на президента за националната сигурност не изисква одобрение от Сената. Освен генерал Келог други възможни варианти за приемник на Флин са бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс и вицеадмиралът от запаса Робърт Харуард от специалните части на ВМС ("Тюлените"), който е бил заместник-командващ Централното командване на САЩ по времето, когато негов ръководител е бил сегашният министър на отбраната Джеймс Матис. Харуард е работил и в Съвета за национална сигурност при президента Джордж У. Буш и в Националния център за борба с тероризма, отбелязва АП.

Вашингтон разследва съветник на Тръмп за връзки с Русия

В момент, когато администрацията на Обама в края на декември е въвеждала санкции срещу Русия заради предполагаемата й намеса в американските избори, Майкъл Флин е уверявал посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк, че новоизбраният президент Доналд Тръмп далеч няма да е толкова строг.

Според вестниците "Вашингтон пост" и Ню Йорк таймс", от които тръгнаха тези разкрития, подобни разговори са потенциално незаконни, отбелязва АФП. Според американската преса министерството на правосъдието е предупредило Белия дом, че тази грешка на Майкъл Флин може да го направи уязвим за руски опит за шантаж.

Какви критики е отправил Тръмп при телефонния разговор с Путин?

В САЩ има закон, който забранява на частни лица, какъвто е бил Флин по онова време, да водят дипломатически разговори с чуждестранни официални лица, отбелязва ДПА.

В телефонните си разговори с посланика на Русия Майкъл Флин още тогава е съветвал Тръмп за националната сигурност. Тази длъжност е от основно значение при изготвянето на външната политика и политиката на сигурността на президента. По онова време обаче екипът на Тръмп е бил в преходен период, три седмици преди официалното поемане на властта, отбелязва АФП.

Утежняващо обстоятелство е, че Флин е заблудил собствения си лагер, по-специално бъдещия вицепрезидент Майк Пенс. В началото на януари Флин заяви, че в разговора с посланика не са били обсъждани санкциите и това твърдение бе публично повторено от Майк Пенс.

На въпрос дали президентът Тръмп е знаел, че Флин е обсъждал санкциите с руския посланик, говорителят на Белия дом Шон Спайсър вчера категорично заяви: "Абсолютно не".

Guliver/Getty Images


Руски издания: Взимал ли е Тръмп пари от Москва?

Още вчера демократите в Конгреса поискаха оставката на Майкъл Флин, докато колегите им републиканци пазеха мълчание.

Майкъл Флин бе един от вдъхновителите на идеите на Доналд Тръмп по международните въпроси и го съветваше още на съвсем ранен етап в предизборната му кампания. Много хора в разузнаването обаче смятаха, че той е неподходящ за този ключов пост, а някои твърдяха, че е свален от длъжността ръководител на военното разузнаване след само две години заради лошо управление.

Бившият генерал винаги е бил привърженик на политиката на по-близки отношения на САЩ с Русия, а личните му разговори с руския посланик са се състояли малко след като САЩ са открили възможна намеса на Москва в кампанията на президентските избори с цел подкрепа на Доналд Тръмп, отбелязва АФП.
БТА