Вашингтон разследва съветник на Тръмп за връзки с Русия
Вашингтон разследва съветник на Тръмп за връзки с Русия / БГНЕС

Съветникът по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп е подложен на разследване от щатското разузнаване заради предполагаеми връзки с Русия, съобщава „Уолстрийт джърнъл".

Руски издания: Взимал ли е Тръмп пари от Москва?

Според изданието пенсионираният генерал Майкъл Флин, който положи клетва в неделя, е разследван в рамките на контраразузнавателно проучване на комуникацията между членове на руския парламент и членове от вътрешния кръг на Тръмп.

Путин е готов да се срещне с Тръмп, но подготовката на срещата може да отнеме месеци

Изданието посочва, че към момента не е известно на какъв етап е разследването и дали е стигнало до някакви резултати. Миналата година Флин предизвика противоречиви реакции, след като получи хонорар от руската англоезична телевизия RT, за да присъстват на галавечеря, на която седя на една маса с руския президент Владимир Путин.

Ценностните системи на Вашингтон и Москва очевидно се различават, смята Тилърсън

Съобщения в медиите посочват също, че Флин е телефонирал на руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк няколко пъти в деня преди предишният държавен глава Барак Обама да въведе мерки срещу Москва във връзка с предполагаемата кибератака, повлияла на изборите за президент.

Съветникът по национална сигурност към президента официално не е част от кабинета, но обикновено това е един от най-влиятелните му съветници.

Тръмп: Постоянното говорене за руските кибератаки се превръща в "лов на вещици"

Самият Флин, който е ветеран от войните в Ирак и Афганистан предизвика спорове с изказванията си, които според критици граничат с ислямофобия. В същото време обаче той заема значително по-гъвкава позиция спрямо Русия и Китай.

Източник: БГНЕС