/ БГНЕС, архив
Легендата във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу се бори за живота си и тази тема вълнува както всички в Турция, така и в родната му България. Затова лично докторът на Джобния Херкулес Мехмет Емин Гюнеш разкри какво е състоянието му в момента, пише Gong.bg.
 
Наим беше приет в интензивното отделение на най-добрата болница в Истанбул в понеделник с чернодробна недостатъчност. В момента и единият от бъбреците му е отказал, но лекарите остават оптимисти, ако се извърши спешна трансплантация на черен дроб.
 
Лекари събудиха от кома Наим Сюлейманоглу, състоянието му остава критично

"Приехме Наим Сюлейманоглу в интензивното отделение преди два дни, диагнозата беше цироза. Затова се наложи да го поставим в медикаментозна кома, но го извадихме частично от нея в ранните сутрешни часове във вторник", съобщи лекарят.
 
"Лично президентът на Турция, министър-председателят, спортният министър, здравният министър и стотици официални лица искат ежечасно информация от нас за състоянието му. Самият Наим е в съзнание, знае къде се намира, осъзнава състоянието си, което е добре", разкри още докторът.
 
Братът на Наим Сюлейманоглу: И от България ме търсят, искат да му станат донори

Той даде и подробности за здравния статус на великия щангист: "Не може да се каже нищо категорично, защото процесът по лечението му е дълъг. Сложили сме му катетър, което е важно за нас. Причината е, че един от бъбреците му отказа да функционира. Но има подобрение в чернодробната функция, което е добре".
 
"Искам да отрека информациите, че диша с помощта на дихателен апарат. Трансплантацията остава единственото решение, вече сме направили предварителните изследвания за възможността това да се случи", поясни още лекарят.
 
Братът на Наим може да му стане донор?

"Трансплантацията е важна, но по-важно е общото състояние на пациента. А засега то позволява да му присадим черен дроб. Стабилизирали сме го и сме го подготвили за манипулацията", сподели д-р Гюнеш.
 
Според медиците в Турция, общото състояние на Наим Сюлейманоглу би му позволило да живее нормално живота си, ако чернодробната трансплантация бъде осъществена навреме и се намери подходящия донор.