/ БГНЕС, архив
Наим Сюлейманоглу излезе от кома, състоянието му обаче остава критично
94704
Наим Сюлейманоглу излезе от кома, състоянието му обаче остава критично
  • Наим Сюлейманоглу излезе от кома, състоянието му обаче остава критично
Легендарният щангист на България и на Турция Наим Сюлейманоглу е изваден от медикаментозната кома, съобщиха турските медии. Той беше приет в болница в Истанбул в критично състояние, с диагноза остра чернодробна недостатъчност.
 
Трикратният олимпийски и световен шампион на България и на Турция по вдигане на тежести се намира в интензивното отделение в болница в квартала Бакъркьой. Лекарите съобщиха, че спортистът се нуждае от спешна чернодробна трансплантация.
 
Наим Сюлейманоглу в кома и в много тежко състояние

"Сюлейманоглу беше приет в болница първо преди 15-20 дни, а след това преди два дни. Оплакванията са от хронични чернодробни проблеми. От вчера е в интензивното отделение, вече не е в кома. В момента можем да съобщим добри новини. Има подобрение. Тази сутрин той говори с нас, отговаря на въпроси ни. Не получава някаква изкуствена респираторна или сърдечна помощ. Продължаваме да следим нивата на чернодробните ензими. Ако състоянието на пациента е добро, ще продължим с лечението. Вчера състоянието му беше много тежко, но днес е по-добре. Това е добра новина. Да, той има чернодробна недостатъчност и се нуждае от трансплантация", разясни д-р Мехмет Емин Гюнеш, главен лекар на здравното заведение, където е настанен атлетът.
 
Спортният министър на Турция Осман Ашкън Бак снощи е посетил болницата, за да се запознае със състоянието на Наим Сюлейманоглу. "Наим е много важен спортист за турската нация. Ситуацията му е сериозна. Следим какво се случва и информираме президента. Важно е да помогнем на Сюлейманоглу. Правим всичко възможно", коментира турският спортен министър.
 
Турският президент също се е поинтересувал за състоянието му.
 
Близък на Наим Сюлейманоглу, който пожела анонимност, заяви, че разполагат с много малко време да намерят донор. Научили за състоянието на спортиста, в болницата се стекоха много негови близки и колеги.
 
Преди няколко години Наим пак беше приет в болница в критично състояние. Тогава престоя близо 40 дни в лечебното заведение и успя да подобри здравословното си състояние. 
 
Наим Сюлейманоглу е роден в България преди 50 години, но през 1988 г., по време на Олимпийските игри в Сеул емигрира в Турция.
 
За България той печели две световни титли, а по-големите му успехи са за Турция. За южната ни съседка е печелил три олимпийски титли, пет световни и две европейски. Има и един бронз от шампионат на Стария континент, спечелен в София през 2000 г. Сюлейманоглу подобрява 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести.