Още при номинациите за наградата The Best на ФИФА започнаха споровете
Още при номинациите за наградата The Best на ФИФА започнаха споровете / getty images
Известен е вече списъкът с номинираните за наградите The Best на ФИФА за най-добрите футболисти и треньори за изминаващата година. В журито, подбрало най-добрите, е и българският носител на „Златната топка“ Христо Стоичков, заедно с Кафу, Форлан, Мондрагон, Швайнщайгер, Сун Парк, Суасо, Яя Туре, Давид Вия и Ел Хадари.

Както винаги и този път има достатъчно поводи за спорове – заради присъствието на едни и заради отсъствието на други имена.

Според испанската спортна библия „Марка“ изборът на аржентинския треньор на Лийдс Юнайтед Марсело Биелса сред първите 5 в света е доста спорно за постижение като промоцията от Чемпиъншип във Висшата лига и то от втори опит.

Биелса, по прякор Лудия, е там, където би трябвало да бъдат, според „Марка“, Томас Тухел (ПСЖ), Джан Пиеро Гасперини (Аталанта) или Юлиан Нагелсман (РБ Лайпциг), .

При футболистите се набива в очи отсъствието на играча, който прекъсна хегемонията на Меси и Кр. Роналдо за „Златната обувка“ - Чиро Имобиле, а също и на младата звезда на Борусия Дортмунд Хааланд. Имобиле завърши сезона с 36 гола, като изпревари Левандовски (34) и Кр. Роналдо (31), но липсва, докато в списъка е Мохамед Салах от Ливърпул с далеч по-слаби показатели на голмайстор с 2 пъти по-малко попадения от италианеца от Лацио.

Скандално пренебрегнат е и най-стабилният играч на хегемона в Германия и Европа Байерн (Мюнхен) – Джошуа Кимих.

Номинираните за №1 футболисти: Тиаго Алкантара, Кр. Роналдо, Де Бройн, Левандовски, Мане, Мбапе, Меси, Неймар, Серхио Рамос, Салах, Ван Дайк;

Номинираните за №1 треньори: Биелса (Лийдс), Флик (Байерн М), Клоп (Ливърпул), Лопетеги (Севиля), Зидан (Реал Мадрид);

Номинираните за най-добър вратар: Алисон Бекер, Тибо Куртоа, Кейлор Навас, Мануел Нойер, Ян Облак, Марк-Андре Тер Щеген.

Превод и редакция: DarikNews