Сърбин продава гласа си за 9000 евро
Сърбин продава гласа си за 9000 евро / снимка: БГНЕС, архив

9000 евро е най-ниската цена, за която сръбският пенсионер Гаврило Йованович от Ниш би продал гласа си на предстоящите парламентарни, президентски и местни избори в Сърбия, които ще се проведат на 6 май.

Сърбинът е решил да обяви гласа си за продан на търг, защото, както обяснява, в Сърбия всичко се продава и купува - някой продава ум, друг - мъгла, а неговият единствен капитал е гласът му на предстоящите избори. Началната цена за него е 9000 евро плюс ДДС, но няма да отхвърли предложение и за по-голяма цифра.

Нишлията обяснява, че в обявата да продава гласа си няма нищо нечестно, защото изборният глас е лична собственост и той може са прави с нея каквото реши, още повече, че това е единственото нещо, което държавата не му е взела. Не продавам нито родината си ,нито чуждо имущество,казва той.

Амбициозният сърбин е изчислил, че гласът му струва 9000 евро на основата на задълженията, които ще плати на държавата през следващите четири години. Според него парите, които ще получи за гласа си, ще бъдат върнати на държавата и никой няма да изгуби.

В договора около продажбата на изборния глас може да стои и клауза, според която купувачът трябва да изпрати контрольор на изборите, за да се убеди, че Гаврило Йованович ще гласува точно за него, но само ако даде предварително парите. Макар че, добавя той, аз години наред им вярвам, могат поне веднъж да ми имат доверие.