/ iStock/Getty Images
Сметището край Винча, на югоизток от Белград, е напълно затворено след 40 години употреба, съобщи днес министърът на екологията на Сърбия Ирена Вуйович. Това е най-голямото открито сметище в Европа, което неотдавна бе обхванато от пожари, довели до остър задушлив дим и неприятни миризми в голяма част на Белград.

Министър Вуйович, която заедно със заместник кмета на Белград Горан Весич посети площадката, на която се изгражда съоръжение за производство на електрическа енергия от отпадъци, съобщи, че след приключването на дейностите, които текат в момента, сметището ще бъде напълно санирано.

Сметището край Винча е най-голямото открито сметище в Европа, което поема дневно 1500 тона битови и 3000 тона строителни отпадъци. Поради процесите на разлагане и лошото третиране на отпадъците, пожарите на него не са рядко явление.

Ирена Вуйович е изтъкнала, че е важно сметището да бъде възможно най-скоро санирано и рекултивирано, както и че това трябва да се случи преди предварително договорения срок през 2023 година. "Имаше пожари ... на старото сметище, след 40 години на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Надявам се, че това повече няма да се повтаря", е заявила министър Вуйович пред журналисти.

Заместник-кметът на Белград напомни, че през 2018 година е изградена дига, с която е спряно свличането на сметището към река Дунав и "е предотвратена може би най-голямата екологична катастрофа в Европа".

По данни от здравните органи на град Белград, от създаването си сметището във Винча е отделило повече от четири милиарда кубични метра метан в атмосферата. През последните години организации по защита на околната среда организираха протести с искания за закриването на сметището.

Градската администрация на Белград година сключи през 2019 г. договор с френско-японски консорциум за строителството на ново сметище и централа за производство на електроенергия от отпадъци.