/ ThinkStock/Getty Images
Върховният съд на Индия определи днес като неконституционно решението на властите да ограничат достъпа до интернет в Джаму и Кашмир, съобщи телевизия Ен Ди Ти Ви, цитирана от ТАСС.

"Свободата на словото и изразяването на мнения включва също така и правото на интернет, телевизията цитира решението на съда.

Индия одобри своя трета лунна мисия (СНИМКИ)

Съдиите отбелязаха, че задачата им е защита на правата на гражданите и те не се задълбочават в политическите причини, които стоят зад решението за ограничаването на интернет.

Върховният съд задължи също индийските власти да обнародват списък на всички забрани, въведени в Джаму и Кашмир, за да бъдат официално разгледани. "Ограничаването на правото на придвижване, достъпа до интернет и основните свободи не може да се осъществява с произволно решение на властите", се подчертава в изявлението на съда.

Стачка в Индия: 250 милиона работници против икономическата политика на Моди (СНИМКИ/ВИДЕО)

През август миналата година Делхи обяви решението си да раздели щата на две съюзни територии, които имат по-малки права от щатите - едната е Джаму и Кашмир, а втората - Ладах. За тази цел индийският парламент отмени чл. 370 от Конституцията, който даваше специален статут на щата Джаму и Кашмир.

Решението предизвика недоволството на част от населението. Тогава индийските власти въведоха ограничения за използването на интернет в областта, като нарекоха решението си необходима стъпка за осигуряване на спокойствието.
БТА