/ iStock/Getty Images
Близо 250 милиона работници стачкуват в Индия в знак на протест срещу икономическата политика на премиера Нарендра Моди, информира АФП, цитирана от БГНЕС.

Банковият и други сектори на икономиката в цяла Индия понесоха щети, след като милиони работници стачкуваха в знак на протест срещу икономическите политики на индуисткото националистическо правителство, особено срещу планираната продажба на няколко държавни компании, включително „Еър Индия”.

Широко разпространената протестна акция беше насочена срещу това, което профсъюзите нарекоха „политика за борба с работниците и народа“ на десния премиер Моди.

Франция остава парализирана от транспортната стачка (ВИДЕО)

Протестиращите излязоха по улиците на Ню Делхи и няколко големи града, отзовавайки се на призива за стачка от 10 работнически съюза. Те насочиха обществения гняв срещу скорошната приватизация на публични фирми и природните ресурси в страната и поискаха повишаване на минималната работна заплата и пенсиите.

Земеделски производители и студенти се включиха в някои от протестите, призовани от 10-те синдикални организации, които имат повече от 250 милиона членове.
 


Автобусните и влаковите услуги и държавните банки понесоха основната тежест на националната стачка, която се състоя въпреки предупрежденията на правителството за „последици“ за всеки, който участва. Някои от работниците в държавните фирми за добив на нефт и въглища също се включиха в стачката.

Железопътният и автомобилният трафик бяха нарушени нарушен в Асам, Западен Бенгал и Керала, където работниците проведоха улични протести и блокираха железопътни линии, съобщи Индийската пресслужба.

 


В Западен Бенгал имаше размирици след като полицията стреля във въздуха, за да разпръсне протестиращите, които подпалиха полицейски автомобили и хвърляха камъни по силите за сигурност в квартал Малда, северно от столицата Колката, заяви високопоставен полицай пред АФП. Органите на реда използваха сълзотворен газ и палки в източните щати, където бяха блокирани много пътища и жп линии. Полицията заяви, че са извършени над 150 ареста.

Стачка в немска авиокомпания, 180 полета са проблемни

Източните щати Бихар и Одиша, Махараштра на запад, Хариана на север и Керала и Карнатака на юг също бяха засегнати от стачката.

Амариет Каур, профсъюзен лидер, заяви, че работниците са против предлаганата продажба на природни ресурси и държавни активи.

„Работническата класа е по улиците днес“, каза тя в интервю за АФП и добави, че 90-100% от работниците са се присъединили към стачката в сектори като отбраната, добив на изкопаеми горива, данъчни служби и услугите в 15 - 16 индийски щата.

Митингуващите скандираха лозунги срещу новия закон на правителството за националността, чийто противници заявяват, че е анти-мюсюлмански и предизвика протести и демонстрации. Повече от 25 души са убити в протестите от 11 декември. Нарастването на вълненията в университетите доведе до силно социално напрежение.

Гръцкото правителство скочи срещу стачката в метрото в Атина

"Отношението на правителството е на презрение към труда", заявиха от Центъра на индийските профсъюзи, една от групите, организиращи 24-часова стачка вчера.

Опозиционните партии подкрепиха стачкуващите. Рахул Ганди, бивш лидер на основната опозиционна партия на Конгреса, заяви в Туитър, че правителството е „създало катастрофална безработица“.
 


Синдикатите заявиха, че стотици хиляди работници ще загубят работни места, ако правителството продължи с продажбите на държавните Air India, Bharat Petroleum Corporation, Shipping Corporation of India и Container Corporation of India. Правителството казва, че планира да продаде компаниите, защото те работят на загуба от години.


Протест парализира централната жп гара в Барселона

Правителството на премиера Нарендра Моди наскоро рекапитализира банките и предложи данъчни стимули за местните компании. Но тези стъпки досега не са увеличили процента на инвестициите, сочат данни, публикувани от правителствената Национална статистическа служба. През май миналата година правителствените данни показват, че безработицата в страната е достигнала 6,1% - това е най-високото ниво за последните 45 години.






 
БГНЕС