/ Gulliver/Getty Images
Съдия гневно заплаши, че ще заключи Харви Уайнстийн за използването на телефона му в съда в Ню Йорк, където се проведе съдебно заседание по процеса му за изнасилване. За това информира Би Би Си.

„Това ли е наистина начинът, по който искате да се озовете в затвора до края на живота си - като изпращате текстови съобщения и нарушавате съдебна заповед“, попита съдия Джеймс Бърк. Адвокатът инструктира бившия холивудски продуцент, който е под гаранция, да не отговаря на въпроса.

Процесът срещу Харви Уайнстийн започва в Ню Йорк

Уайснтийн е изправен пред пет обвинения и евентуално доживотен затвор, ако бъде осъден. Обвиненията включват изнасилвания и сексуални посегателства, свързани с две неназовани обвинителки. Той е обвинен в изнасилване на една жена в хотелска стая в Манхатън през 2013 г. и извършване на насилствен сексуален акт върху втората жена през 2006 г.

В понеделник на Уайнстийн бяха отправени две допълнителни обвинения в Лос Анджелис: изнасилване и сексуално посегателство. 67-годишният бивш магнат отрече всички обвинения и настоя, че сексуалните контакти са били по взаимно съгласие.

Харви Уайнстийн се надява на оправдателна присъда

Главният прокурор Джоан Илюзи призова съдия Бърк да затвори Харви Уайнстийн, който е на свобода под парична гаранция от 5 млн. долара. Той е задължен да носи електронно проследяващо устройство. „Съществува сериозен риск този обвиняем в даден момент да осъзнае, че доказателствата срещу него са прекалени и непреодолими“ и да се опита да избяга, каза Илюзи.

В крайна сметка съдия Бърк отказа да отмени гаранцията на Уайнстийн, но каза на бившия холивудски продуцент, че няма да има друго предупреждение.

Харви Уайнстийн предложи 44 млн. долара обезщетение на своите жертви и кредитори

В съда адвокатът на Уайнстийн, Артър Айдала, поиска от съдия Бърк да отложи избора на съдебни заседатели, като се аргументира, че съставът на съдебните заседатели е опетнен от широкото отразяване в пресата на обвиненията в Лос Анджелис, повдигнати в понеделник. „За прокурора това е като подарък за Коледа“, каза Айдала, държейки куп от понеделнишки вестници. „Какъв по-добър подарък от сутрин с подбор на заседатели, за да го размажем отвсякъде“.

Съдия Бърк отхвърли искането на защитата. След подбора на съдебни заседатели процесът в Ню Йорк срещу Уайнстийн се очаква да започне след около две седмици.
БТА