/ Gulliver/Getty Images
Ако бъде признат за виновен по най-тежкото обвинение - сексуално нападение, той е заплашен от доживотен затвор
Харви Уайнстийн, бившият филмов магнат, се очаква днес в съда в Манхатън, където започва процесът по обвинения за изнасилване срещу него, съобщиха АП и Ройтерс.

Уайнстийн, който е на 67 години, бе сред най-могъщите продуценти в Холивуд. Той отрича обвинението, че е изнасилил две жени в Ню Йорк. Ако бъде признат за виновен по най-тежкото обвинение - сексуално нападение, той е заплашен от доживотен затвор.

Една от жените, бившата асистентка на продукция Мими Хейли, твърди, че Уайнстийн я е нападнал сексуално през 2006 г. Прокуратурата твърди, че Уайнстийн е изнасилил другата жена, чието име се пази в тайна, през 2013 г.

Харви Уайнстийн се надява на оправдателна присъда

Общо над 80 жени обвиняват Уайнстийн в сексуално насилие
. Тези обвинения създадоха и укрепиха движението #Аз също, в което стотици жени публично обвиняват влиятелни мъже в бизнеса, политиката, медиите и развлекателната индустрия в сексуален тормоз. Уайнстийн твърди, че ако е имал сексуални контакти, те винаги са били по взаимно съгласие.

Днес адвокатите и съдията довършват подготовката по началото на делото и самият Уайнстийн трябва да се яви в съдебната зала в Манхатън. Във вторник се очаква да започне подбор на съдебните заседатели.

"Това дело е важно за десетките жени, преживели сексуално посегателство или насилие от ръцете на Харви Уайнстийн", каза Тина Чен, председател на фондация "Времето изтече", създадена по време на надигащата се вълна от обвинения срещу Уайнстийн.

Харви Уайнстийн предложи 44 млн. долара обезщетение на своите жертви и кредитори

Джуда Енгелмайер, говорител на бившия филмов магнат, съобщи миналата седмица, че двете жени, чиито обвинения са в основата на делото, са имали дългогодишни отношения с Уайнстийн.

В. "Ню Йорк таймс" и сп. "Ню Йоркър" първи писаха през октомври 2017 г. за обвинения в сексуално насилие срещу Харви Уайнстийн.
БТА